Masak Lemak Seafood dengan Ulam Pegaga dan Daun kesum (3-4 orang makan)
Bahan-bahannya:
Minyak masak 30ml
Udang size XL 300g
Sotong 300g
Bunga Kantan 1
batang
Bawang besar 1
biji (dikisar)
Bawang putih 2 biji (dikisar)
Cili merah 1
biji (dikisar)
Cili padi 5 biji
(bergantung tahap pedas) dikisar
Serai 3 batang
Ulam Pegaga 2
ikat
Daun kesum 1
ikat
Kayu Manis 1 batang
Serbuk Kunyit 2
sudu teh
Asam jawa 1
sudu besar
Santan kelapa 400ml (kaya dengan vitamin)
Sos tiram 1
sudu besar
Garam Secukup
rasa
Air 1
cawan
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar,
bawang putih, cili merah dan cili padi yang telah dikisar ke dalam. Kacau rata
dan masukkan air. Kemudian masukkan serai, kayu manis dan bunga kantan ke
dalam. Kacau sampai naik bau dan masukkan serbuk kunyit. Masukkan asam jawa dan
kacau.
2. Masukkan udang dan sotong yang telah
dibersihkan. Kacau hingga sebati. Masukkan sos tiram. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan santan, daun pegaga dan daun kesum ke dalam. Kacau
hingga sebati. Apabila mendidih masukkan garam secukup rasa. Kacau hingga
sebati. Siap untuk dihidangkan.
For full recipe guide line click this https://youtu.be/FiweM2tJWFQ and please dont forget to click SUBSCRIBRE for you not to miss out any recipes!!
Nak tau masak apa lagi? tungguuuuuuuuuu..
Nak tau masak apa lagi? tungguuuuuuuuuu..
No comments:
Post a Comment