*Full step video boleh lawati ke https://youtu.be/nXBjqwqi_Gc
Udang Krispy
Mayonis dengan Avocado (3-4 orang makan)
Bahan-bahannya:
Udang size XL 300g
Minyak masak Seri murni 100ml
(untuk gorengan) & 30ml (untuk tumis)
Tepung gandum ½ cawan
Serbuk Kunyit 1 sudu teh
Bawang Holand 1 biji (dihiris)
Avocado 1
biji (dipotong dadu)
Cili merah 1
biji (dipotong kecil)
Tomato 1
biji (dipotong dadu)
Kayu manis 1
batang size sederhana
Serai 1
batang
Sos Tiram 1
sudu besar
Garam secukup
rasa
Lada hitam secukup
rasa
Cara
penyediaan:
1.
Campurkan tepung, serbuk kunyit, garam dan lada
hitam. Kacau rata dan masukkan udang yang telah dibersihkan. Panaskan minyak
dan goreng udang tersebut hingga warna keemasan. Toskan dan ketepikan dahulu.
2.
Panaskan minyak kemudian masukkan bawang holland,
cili merah,serai dan kayu manis. Setelah naik bau masukkan avocado dan tomato
ke dalam dan kacau rata. Masukkan sos tiram dan kacau. Garam secukup rasa.
Apabila sudah masak hidangkan keatas avocado yang dihias.
3.
Oleskan udang krispy tersebut dengan mayonis dan
susunkan di atas avocado tersebut. Siap untuk dihidangkan. Boleh dimakan dengan
roti, nasi atau begitu sahaja.
Untuk full step video boleh lawati ke https://youtu.be/nXBjqwqi_Gc dan jangan lupa untuk subscribe ye! (dont worry its free!) :)) supaya anda tidak ketinggalan resipi akan datang.
No comments:
Post a Comment